Farmor brukade alltid baka dessa runt jul, hon kallade dem för Amerikanare (misstänker att det var pga massor av fett i) De är kladdiga och goda. Lite som paj och kaka i ett. De innehåller en delikat kladdig kräm med russin, frasiga och smuliga på ovansidan, och tunga och tjocka i botten. Man kan förvara dem i frysen och när man tar ut dem så är de kalla och lite sega – då är de som godast.
Hittade receptet och tänkte föreviga det på internet.
Vill man göra veganska Amerikanare använder man mjölkfritt smör och Imat fraiche (Oatly), äggulorna i russinkrämen ersätts med tre teskedar maizena och tre teskedar potatismjöl (utöver de 2,5 i receptet). Glöm inte att ha i tre msk vatten eller soja/havremjölk eller dyl. så de inte blir torra.
Farmor Albertssons Amerikanare
Kräm:
4 dl russin
2 dl vatten
3 dl crème fraiche
2 dl socker
3 äggulor
2½ teskedar potatismjöl
1 tesked vaniljsocker
Deg:
3½ dl vetemjöl
3½ dl havregryn
2 dl farinsocker
200 g smör
1 tesked bikarbonat
Kakbruksanvisning:
Kräm:
Koka russinen i vattnet i 2-3 minuter, häll av vattnet, förslagsvis genom att rulla ner russinen i en sil eller ett durkslag. Blanda alla krämingredienser, utom russinen och vaniljsockret, i en kastrull och koka upp under kärleksfull omrörning. Låt den bli tjock och nöjd, och låt den sedan svalna av innan du tillsätter russin och vaniljsocker.
Deg:
Knåda och kläm ihop alla degingredienser i en bunke, till det blir som en smulpajsdeg. Plocka fram en form, 20×35 cm, smörj den och tryck ut hälften av din smuliga deg i denna (inte upp för kanterna, bara i botten av formen). Grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.
Ta ut din kaka och häll fryntligt på russinkrämen och bred ut den jämt och fint. Smula sedan över den resterande hälften av kakdegen. In med kakan i ugnen igen, samma temperatur, men i 25 minuter den här gången. Låt den sedan stå och lugna ner sig och svalna ett bra tag innan du skär upp den, i inte allt för stora fyrkanter.
Och som sagt, den mår bara finfint av att frysas ner till kommande festligheter.